Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2014 10:52 - за страха
Автор: minevv Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2599 Коментари: 16 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
По този повод учителят Йода казва в “Междузвездни войни Епизод I: Невидима заплаха”: “Страхът е пътят към Тъмната страна. Страхът води до гняв. Гневът води до омраза. Омразата води до страдание”.
_____________
Няма емоция - има покой.
Няма невежество - има познание.

Няма страст - има спокойствие.
Няма смърт - съществува само Силата.



Тагове:   страх,


Гласувай:
8



1. rumyn - влади, човек е изтъкан от емоции. ...
08.05.2014 11:39
влади,
човек е изтъкан от емоции.
детето преди да проговори чрез изразяване на емоции показва какво му харесва и какво не му харесва. и чак след това родителите му го научават да крие и потиска емоциите си.
( не плачи - показваш слабост ти не си слаб; усмихни се за да не покажеш отвращението си от неприятните роднини; не крещи така е неприлично; какво си я зяпнал момиче като всички ако и покажеш че я харесваш ще ти се качи на главата; .....)
а страстта и спокойствието- са чувства. и силата може да се разглежда като чувство - като например сила да се направи или не направи нещо.
според мен за да намери покой човек трябва да познава чувствата си. да може да ги опише с думи. да може да определи нюансите на чувствата които са до обзели. и да ако успее да преодолее страха от смъртта , защото тя е неизбежна, ще почуства сила, сила за живот. ще поиска да живее пълноценно да края на дните си.
цитирай
2. milady - румКЕ ,...тамЪн викам ,забравихме се, бе Жина !! и ти кацанала пак ТУК
08.05.2014 11:44
Бреххх Тъз ЛиБоф Нетска , умиргане има, Край неее :))))
Айде ,да те вземам у нашата Клиника, ....а ...??
ГЛедам...будна Жена си..ОгЪн, чак Ламарини огЪваш ..
как си ..с чуждите Езици, сериозно питам ?
нещо ми подсказва ,Че си без Работа ..или ...??
цитирай
3. rumyn - юлия какво те кара да се тревожиш за ...
08.05.2014 12:17
юлия какво те кара да се тревожиш за мен?
аз не се нуждая от препитание!
имам си за насъщния. а категорично отказвам да се занимавам за пари с проблемите на хората. и въобще с нечии проблеми да се занимавам. ако го правя и когато го правя е само за хора които лично аз съм харесала. не мога да се опитвам да реша нечии проблем който не ме вълнува. аз не мога да променя света. мога да променя себе си само. и да подскажа някому че това е единствената истина- да промени себе си, за да се примири със всичко което не харесва около себе си.
да намери покой в душата си. да бъде над дребнавите и заядливите и злите и подлите и...и... хорица.
и не, не съм без работа ! в русо ме водят на работа :) върви ми стажа
цитирай
4. f873 - Оооооммммммммм. . . . . опознай себе ...
08.05.2014 12:37
Оооооммммммммм ..... опознай себе си и бариерите ще паднат.

Интересен момент е процеса на изследването и опознаването на страха, който губи същността си след осъзнаването му.
/.. става въпрос за медитация а не за нечия лечебница :)/
цитирай
5. germantiger - ...
08.05.2014 13:13
"Всичко велико е направено със страст"
Хегел

Позволих си да променя за българите в по-разбираем и ясен "вид" казаното от философския гений Хегел.

Шопенхауер разбира се, е над йода:

"Нито да обичаш, нито да мразиш-това е половината от правдата за щастие.Другата половина е нищо да не говориш и в нищо да не вярваш."
Артур Шопенхауер
цитирай
6. rumyn - /Нито да обичаш, нито да мразиш-...
08.05.2014 13:56
/Нито да обичаш, нито да мразиш-това е половината от правдата за щастие/
това е живот лишен от чувства!
това е сивота. не! благодаря!
цитирам от книга:
"Човекът без чувства
Гари вбесявал годеницата СИ Елън, защото макар че бил интелигентен, задълбочен и успешен хирург, емоционалният му живот бил доста безцветен, а самият той изобщо не реагирал на каквато и да е проява на емоции. Можел да говори блестящо за наука и изкуство, но когато станело дума за чувства - дори и за чувствата му към Елън, - Гари изведнъж млъквал. Колкото и да се опитвала годеницата му да събуди някаква страст, Гари си оставал безчувствен и студен. „Обикновено не изразявам чувствата си“ - казал той на терапевта, с който се консултирал по настояване на Елън. Когато станало дума за емоционалния му живот, той добавил: „Не знам за какво да говоря; не изпитвам силни чувства - нито положителни, нито отрицателни“.
Не само Елън се ядосвала на дистанцираността на Гари; както доверил на терапевта си, той не бил в състояние да говори открито за чувствата си пред когото и да е. Причината за това била, че май изобщо не знаел какво чувства. Доколкото можел да прецени, той не чувствал нито гняв, нито тъга или радост."
ще го продължа в следващ коментар... :)
цитирай
7. rumyn - "Както отбелязва терапевтът ...
08.05.2014 13:57
"Както отбелязва терапевтът на Гари, тази безчувственост прави Гари и другите като него изключително безцветни: „Те отегчават всички. Ето защо жените им ги пращат на терапия". Емоционалната сивота на Гари е пример за така наречената алекситимия - от гръцките думи а- (частица за отрицание), лексис „дума“ и тимос - „дух“ или „емоция“. Такива хора нямат думи за своите чувства. Те като че ли изобщо нямат чувства, но вероятно това се дължи по-скоро на неспособността им да изразяват емоциите си, отколкото на отсъствието на емоции като такива. Психоаналитиците им обръщат внимание за пръв път, когато се сблъскват с пациенти, които не се поддават на лечение с психоанализа, тъй като не разказват за никакви чувства, фантазии и черно-бели сънища - с други думи, нямат никакъв емоционален живот, за който да говорят. Клиничните белези на алекситимията включват затруднения при описването на чувства, независимо дали собствени или чужди, и силно ограничен емоционален речник. Нещо повече - алекситимиците трудно правят разлика между емоциите, както и между емоция и телесно чувство, затова и често се оплакват от свиване в стомаха, сърцебиене, потене, замаяност - но изобщо не осъзнават, че всъщност изпитват тревога." продължава...
цитирай
8. rumyn - „Те са като някакви различни, из...
08.05.2014 13:59
„Те са като някакви различни, извънземни същества, които идват от съвсем различен свят и изведнъж се оказват насред общество, доминирано от чувствата“ - казва д-р Питър Сифнеос, психиатърът от Харвард, който през 1972 г. създава термина „алекситимия“. Алекситимиците например плачат рядко, но ако все пак се случи, сълзите им текат като водопад. Те обаче ще се объркат, ако ги попитат за какво плачат. Една алекситимичка била толкова развълнувана, след като гледала филм за жена с осем деца, която умряла от рак, че плакала, докато заспала. Когато терапевтът предположил, че се е развълнувала, защото филмът й е напомнил за собствената й майка, която тогава била в терминален стадий на рак, пациентката седяла неподвижно, объркана и безмълвна. Лекарят я попитал как се чувства, а тя отговорила, че се чувства „ужасно“, но не можела да даде опише по-подробно онова, което изпитва. Освен това добавила, че от време на време плаче, но не знае за какво точно
В това е и същината на проблема. Не че алекситимиците нямат никакви чувства - те просто не са в състояние да разберат какви точно са чувствата им, да не говорим за словесното им изразяване. Те са лишени от основното умение на емоционалната интелигентност - самоосъзнатостта, знанието какво точно изпитваме, докато емоциите още ни владеят. Алекситимиците са аргумент срещу представата, че чувствата ни личат от само себе си: те нямат и най-малка представа за тях. Когато нещо - или някой, какъвто по-често е случаят - събуди у тях някакво чувство, преживяването е озадачаващо и тревожно, нещо, което се стараят да избягват на всяка цена. Когато чувствата достигнат до тях - ако това изобщо стане, - те са просто объркващи, неприятни усещания; също като пациентката, която плакала след филма, те се чувстват „ужасно“, но не могат да кажат коя точно разновидност на „ужасното“ изпитват." продължава...
цитирай
9. rumyn - и влади , ако си отвориш твоя файл със същото заглавие ще прочетеш мои думи лично към теб!
08.05.2014 14:00
Основното объркване по отношение на чувствата често ги кара да се оплакват от неясни здравословни проблеми, докато всъщност изпитват емоционален дистрес - явление, известно в психиатрията като соматизиране, или замяна на емоционалната болка с физическа. (Това явление не бива да се бърка с психо- соматичните заболявания, при които емоционалните проблеми причиняват съвсем реални физически увреждания.) Всъщност основният психиатричен интерес към алекситимиците е с цел те да бъдат отсети от онези, които идват при лекаря, за да търсят помощ за реални заболявания, тъй като са склонни дълго (и безплодно) да се опитват да се доберат до медицинска диагноза и лечение за проблем, който всъщност е емоционален.
Макар и още никой да не може да каже какво точно причинява алекситимията, д-р Сифнеос предполага, че тя се дължи на нарушаване на връзките между лимбичната система и неокортекса, и особено на езиковите му центрове - картина, която съответства напълно на онова, което знаем за емоционалния мозък. Сифнеос отбелязва, че пациентите с тежки психотични пристъпи, при които тази връзка е прекъсната по хирургичен път с цел симптомите да се облекчат, губят пълнотата на емоциите си и също като пациентите с алекситимия не могат да изразяват с думи чувствата си, а фантазията им изчезва яко дим. Накратко казано, въпреки че невронните мрежи в емоционалния мозък реагират на чувствата, неокортексът не е в състояние да ги осмисли и да добави към тях езиков нюанс. В своя роман „Са11 В 51еер“ Хенри Рот казва за тази сила на езика: „Само назови онова, което чувстваш, и вече си го овладял“. Ето го и паралелът с дилемата на алекситимиците: ако нямаш думи за чувствата, няма как да усетиш тези чувства като свои собствени.
цитирай
10. rumyn - е стига де! вече няма да пиша никъ...
08.05.2014 16:45
е стига де! вече няма да пиша никъде!
защо спирате да пишете след мен?
тъка е скучно :(
или ме мислите за неспасяем случай, или за много умна.
ей не съм умна! не се заблуждавайте!по прочела съм няколко книги
и наистина са само няколко.
а ако съм неспасяем случай направо е страшно да го разбера.
цитирай
11. minevv - mnee
08.05.2014 16:50
позволи да не приема жеския пунк
думите са само коминикация, Не са магически
'лозето иска копаене, а не молене'
би ли приела секс.. само орален / словесен/ ????
;-))) или само с думи да обладаеш????
това е за предигра.. ама после се иска здравокопаене ;-))
нали??
цитирай
12. germantiger - Към rumyn
08.05.2014 17:13
На позиция съм като Хегел - в контра на Шопенхауер.

Просто споменах, че за мен Артур Шопенхауер е над идиосткия "мастър Йода" като изказ и точност.

Страстта и емоцията позволяват нива над разума там където той не е сила и мотив!
цитирай
13. rumyn - да бих го приела, а за после-то да ...
08.05.2014 17:19
да бих го приела , а за
после-то да му мисли този който месеци наред
си е поиграл с предиграта как ще прекопа лозето :)
и да не взема да каже ох заболя ме кръста май :)))))))))))))
цитирай
14. rumyn - Страстта и емоцията позволяват нива над разума там където той не е сила и мотив!
08.05.2014 17:51
ммммммммммм да!
едно огромно да!
цитирай
15. rumyn - влади,
08.05.2014 18:02
срещнах един магьосник,
наистина е магьосник , щом само с думи без да ме докосвал си взе най нахално сърцето ми. и не му стига това ами и другото го постига с думи те си.
майстора си намери майстора май.... :)
какво да го правя този магьосник?
как да постъпя с него? :)
искам си сърцето, ама той не си ми го дава. май трябва да ида при сърцето си за да се събера? за да съм цяла!
а сега де?!? разум, чувство, емоция, страст.... как да стане без тези да събера себе си цяла да съм?
цитирай
16. minevv - мда
13.05.2014 11:05
как някои миже да си представи мъж с изявени/експресивно чувства?
И преди да почне работата, да седне , да излее чувства и да не я направи???
Ако трябва, ама не му е на сърце... да не прави нищо???
И тъйкато всеки мъж трябва да е воин - да погледнем самураите:
има моменти на красота/ не излияния и има живот посветен на дълга- без чувствата да замъгляват преценката.....
и как мога да нбъда мъж, ако чувствата ме водят?????????????
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minevv
Категория: Политика
Прочетен: 859984
Постинги: 437
Коментари: 1432
Гласове: 2418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол