Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2014 14:05 - Сирийските бежанци остават у нас за постоянно
Автор: minevv Категория: Политика   
Прочетен: 879 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кои ни лъжеше . че само транзит???????


24.03.2014

image еврокомисар Сесилия Малстрьом Приветствам новите стъпки, които Българи приема за справяне с бежанската вълна. Това обяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която днес е на посещение в България и участва в дискусия за общата европейска система за убежища.

Тя обаче попари надеждите на страната ни, че бежанците, които са получили статут у нас, ще могат да заминат и работят в други държави от ЕС. Лично шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев се обърна към Малмстрьом с въпрос дали нормативната база може да се промени, така че получилите статут в една държава членка да могат да пребивават спокойно и в останалите.
 

Той изтъкна пред еврокомисаря, че агенцията му ежедневно проучва желанията и на бежанците у нас и 95% от тях са подведени, че със статут издаден от България могат да работят в целия ЕС. По думите му те искат да живеят в ЕС, но не и България.

Малмстрьом обаче обясни, че това може би ще се случи в бъдеще, но сега няма сигнал за това да се въведе подобна промяна.
 

Заместникът на Чирпанлиев пък поиска да знае дали ЕС ще се обърне с лице към проблема и ще окаже финансова подкрепа за България, тъй като бежанците, които вече са приети у нас, ще останат в страната и трябва да бъдат интегрирани, а не разполагаме с възможност, за да заделим достатъчно пари от малкия си бюджет.

Еврокомисарят не даде конкретен и обнадеждаващ отговор и на този въпрос като припомни, че ЕК вече е подкрепила България с милиони.  Тя обаче призна, че са нужни мерки за интеграция и вметна, че ще се обсъди как може да се подпомогне интеграцията.
 

Вместо да се поинтересува от това как България може да получи помощ за проблема с бежанците, заместник вътрешния министър Пламен Ангелов се обърна към комисаря с думите, чезаконите не се коментират - те се прилагат. Правосъдният министър и вицепремиер Зинаида Златанова също присъства на събитието, но остана безмълвна.
 

Междувременно в кратък свой доклад Малмстрьом представи основните промени в общата европейска система за убежища. Тя подчерта, че темата с бежанците е актуална за целия съюз и необходимо споделяне на отговорността от всички страни членки.
 

Малмстрьом оправда промените в законодателната уредба с неясноти в предишните текстове и изтъкна необходимостта да се инвестира в нова система за убежища. По думите й тя ще дава бързи и добри резултати като ще подобри общото материално състояние на убежищата и ще осигури защита и спазване правата на бежанците.
Според нея законовите текстове и сега остават сложни, но вече са ясни и е важно за напред всички 28 страни членки да изградят системата за убежища.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minevv
Категория: Политика
Прочетен: 859988
Постинги: 437
Коментари: 1432
Гласове: 2418
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол