Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2014 11:09 - Бежанците не искат земеделска работа
Автор: minevv Категория: Политика   
Прочетен: 568 Коментари: 0 Гласове:
-4






Снимка: Getty Images/Guliver image Около 15 трудови борси са организирани за бежанците от „Военна рампа” досега. Но работните места остават незаети. Най-нежелана за хората от Близкия изток се оказва земеделската работа, която им предлагали.

„Аз съм образован човек и не бих работил физическа работа. На село аз какво ще работя? Синът ми е болен от диабет и трябва да има по-добър контрол. Работата, която съм работил в Сирия, ако ми се предложи, бих я приел. Там бях управител на ресторант в Дамаск”, казва пред bTV Абдул, един от бежанците в центъра.

„Тук сме организирали поне 15 борси, на които се предлага работа, но се предлага работа, която вие знаете много добре за какво става въпрос - шивачи, шивачки, в кравеферми, овцеферми, земеделска работа. В малки цехчета и земеделска работа. Резултатът е, че изкарват максимум десетина дена и се отказват да работят”, обяснява Пепи Джуренов, комендант на „Военна рампа”.

Абдул не само не би работил физическа работа, но не би работил и за ниска заплата. Иска пари, достатъчни за добър живот на 6-членното му семейство. „Заплатите, които предлагат, са от порядъка на 600-700 лева - плюс обучение, плюс квартира, плюс храна, което никак не е лошо, но на тях им се захваща”, допълва Джуренов.
Манталитетът на повечето чужденци, многото деца и традициите, според които жените не работят, правят средните за България заплати неатрактивни за тях.

„Ние тук в България изкарахме 10 мъчителни месеца. Ненормален живот. Ние знам финансовата ситуация в България, но нашето желание е да продължаваме на Запад и да отидем в Германия. Това е решение за мен и за моето семейство”, казва още Абдул.

Ако приемат предложената им работа у нас, чужденците ще трябва да напуснат и безплатното си жилище във „Военна рампа”. Там условията са все по-добри, стаите в бежанския център са прясно боядисани, ремонтирани, с нова дограма, нови каси и врати, нов паркет, хладилници и нови легла, осигурени безвъзмездно за гостите от Близкия изток от българската държава. Въпреки добрите условия, от 1000 души преди, в лагера са останали само около 200. Останалите за заминали за Германия.

„На тях целта им е основно да отпътуват за Западна Европа и да източват социалната система на Западна Европа. Да живеят от помощи”, смята комендантът.

През последните дни отново се засилва миграционният натиск от Близкия изток към България. Тази година в страната ни нелегално пристигат все повече афганистанци, търсещи помощ от държавата.

Без насилствено извеждане от лагера


Насилствено извеждане от „Военна рампа” на бежанците, получили статут, няма да има. Това увери пред bTV Деница Сачева, ръководител на ПР агенция с фокус върху междукултурните комуникации и по-специално работата с малцинства, бежанци и мигранти. На среща с институции, сред които и Държавната агенция за бежанците е била предприета комуникационна стратегия, която да убеди предимно младите мъже бежанци да потърсят реализация самостоятелно извън центъра.

В допълнение шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев цитира кореспондент на Дойчв веле, според когото Германия е променила позицията си и няма да връща бежанците от техните центрове в България. Берлин дори имал намерение да приеме от нашата страна хуманитарно уязвимите бежанци.
Read more: http://business.actualno.com/Bejancite-ne-iskat-zemedelska-rabota-news_40957.html#ixzz38HEsJs4Y
 




Тагове:   бежанци,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minevv
Категория: Политика
Прочетен: 865467
Постинги: 437
Коментари: 1432
Гласове: 2418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол