Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2014 12:06 - Роботи готвят и сервират
Автор: minevv Категория: Политика   
Прочетен: 1180 Коментари: 5 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Готови ли сме за следващата културна революция?

Роботи готвят и сервират, ще стават и секспартньори 1236 image

Роботи в ресторант в китайския град Куншан пържат месо и зеленчуци. Всеки от тях струва $ 6500 - почти колкото годишната заплата на един служител.

Роботи вече готвят и сервират в китайски ресторант. Други - над 1000 на брой, се строяват по команда и действат като ято пчели или мравки. Трети се сгъват и разгъват като оригами - те са като прототипи на автоботите от филма "Трансформърс".

Роботите и устройствата на базата на изкуствен интелект навлизат все повече във всекидневието и към 2025 г. ще вършат много повече дейности от днес, сочи проучване на "Пю рисърч сентър" сред 1900 експерти от бизнеса, мозъчни тръстове и учени.

"Пиците няма да се разнасят от тийнейджъри, надяващи се на бакшиш. Роботизирани машини ще сеят, отглеждат и събират храните, дори от малки парцели. Рентгеновите снимки ще бъдат оценявани от "Д-р Уотсън с изкуствен интелект" и хора ще се намесват само когато машините не са категорични. Роботите за секс ще бъдат нещо обичайно", предрича Стоуи Бойд от GigaOM Research. Впрочем анкета в САЩ показа, че 10% от американците са готови за секс с роботи.

Изследването на "Пю" сочи, че експертите очакват към 2025 г. масово да навлязат автомобили, които не изискват шофьор, безпилотни летателни апарати за доставки на различни стоки, роботи работници. Машини ще могат дори да пишат статии по зададен алгоритъм.

Експертите са разделени на два лагера

Специалистите обаче са разделени по въпроса за влиянието им върху пазара на труда. 48% от тях смятат, че технологичният напредък ще унищожи работни места и ще увеличи социалното неравенство. Но 52% прогнозират, че роботите и машините ще се заемат основно с нежелани дейности, а разработването им ще създаде нови професии и работни места за хора.

Според Ли Рейние - шеф на проектите за интернет в "Пю рисърч", изводите сочат "засилена замяна на работни места за дейности, които може да бъдат извършвани по-ефикасно и по-евтино" от машини.

А това означава промяна на пазара на труда особено в транспорта, заведенията за бързо хранене и медицината. И освобождаване от изнурителната всекидневна работа, което ще позволи на хората да се занимават с по-позитивна дейност от полза за обществото.

Рейние обаче казва, че мнозина експерти смятат, че това ще доведе до свиване на средната класа и увеличаване на безработните.

За едни е "Волдемор"

"Автоматизацията е Волдемор (злият магьосник в книгите за Хари Потър - б.р.) - ужасяваща сила, която никой не иска да назове", казва Джери Михалски от мозъчния тръст за бизнес шефове Relationship Economy eXpedition.

"Все по-голяма част от населението ще е извън пазара на труда", казва експертът Стоу Бойд. За него основният въпрос на 2025 г. ще бъде следният: Какво ще правят хората в свят, който не се нуждае от труда им и в който едно малцинство ще управлява базираната на роботи икономика.

Според Джъстин Райх от Харвардския университет роботите и изкуственият интелект ще заменят сложни, но рутинни дейности, извършвани от занаятчии, работници във фабрики, адвокати и счетоводители.

За други - нови възможности

"Самото естество на работата ще се промени драстично към 2025 година, но само в икономики, избрали да инвестират в образование, технологии и свързаната с тях инфраструктура", опонира Джей Пи Рангасвами, главен учен на Salesforce.com. "Някои видове работни места ще отидат при роботи и машини с изкуствен интелект, но повече ще бъдат създадени за творчески и съзидателни дейности, тъй като търсенето на техните услуги ще расте", посочва той.

Винт Сърф от "Гугъл", чиято официална длъжност е "главен интернет проповедник", добавя: "Историята досега показа, че технологиите са създавали повече работни места, отколкото са унищожавали. Няма причина да мислим, че сега ще бъде другояче. Някой трябва да прави и да поддържа тези усъвършенствани апарати."
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4252910



Тагове:   роботи,


Гласувай:
4



1. анонимен - аз съм трол...и хейтър /ха ха ха..
20.08.2014 12:14
НО ти си Луд и самотен Мизантроп !!
оплачи са на кака румка ,владкооо..
цитирай
2. rumyn - юлио, не е самотен! има си мен! а още ...
20.08.2014 13:12
юлио, не е самотен! има си мен! а още колко като мен си има? само той си знае :)
аз не питам и не искам да знам, защото ще ме избие на ревност :)
някак си не ми допада идеята да го деля с някоя позната :)
то е близо до разума че го деля поне с още една, но не я знам и по никакъв начин не ми се намеква че тя съществува :)
а ти наистина си трол. ама от най добрите в категорията от тролове.
не е важно каква ще е класацията а да си начело ? в тази класация не бих желала и от последните да съм :)
цитирай
3. rumyn - :) Влади,
20.08.2014 13:35
зависи от гледната точка на прочит...
моята гледна точка е:
много добре! ще оцелеят тези които умеят да ползват главата си. другите оставили се на някой да мисли вместо тях и да им казва какво да правят ще се наложи или да се научат да мислят или няма да оцелеят. но има една малка уловка тук :( ако човек бъде лишен от правото да упражнява физически труд ще му се предостави ли правото да спортува задължително? сега и без друго повечето хора на планетата страдат от затлъстяване защото са обездвижени или по собствена воля или от професиите които упражняват. чудесно е машина да се пече в горещините на кухнята! чудесно е машина да върши много неприятни за вършене неща, но това е движение за човек ако го извършва.
а за секс с робот :) ами какво толкова? вместо вибратор ще е робот :)
вместо надуваема кукла ще е робот :)
въпроса е защо да е някакъв заместител? до толкова ли вече сме забравили да общуваме по между си? до толкова ли сме се отвратили от другите като нас, че не желаем дори и сексуален контакт да имаме / този контакт изисква най малко умствени усилия/ с друг човек.
цитирай
4. minevv - до rumyn
20.08.2014 13:49
Статията ми направи впечатление заради аналогията с лудиските движения- машината изяде човека....
Но това е естественото развитие... моля не намесвайте бога..
Та я постнах, за да видя реакциите.
дали сме готови да бъдем по-свободни и да сме готови да работим с главите си?!?!?!?!!?!!
цитирай
5. rumyn - Влади,
20.08.2014 14:17
ти си готов, за това. и една много малка част от човечеството.
останалите, си е техен проблем! нали ?
развитието на човечеството си върви напред и който изостава си е негов избор.
щом и мама на 75, а се научи да работи с комп... а има моменти в които вече и се губят думи защото преживя онова - връщането :) и част от мозъчните клетки не се възстановиха.
въпрос на избор си е да мисли или да не мисли човек.
радвам се че те срещнах! щастлива съм да общувам с теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minevv
Категория: Политика
Прочетен: 865073
Постинги: 437
Коментари: 1432
Гласове: 2418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол