Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2014 11:17 - Молба към негласуващите
Автор: minevv Категория: Политика   
Прочетен: 2291 Коментари: 12 Гласове:
-5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес много хора ще отидат да гласуват. Кои по убеждение, кои с отвращение, кои в заблуда, кои с надежда... Проблемът обаче са онези, повечето, които не искат да гласуват.

Едни не искат, защото "не се интересуват от политика". В техен интерес е обаче да прозрат, че политиката положително се интересува от тях. За нея те са единица ресурс. Единица, която ако позволи, може да бъде стригана, доена и в удобно време, подкарвана към кошарата.

Хората, които не се интересуват от политика, трябва да знаят, че са нейни преки жертви. От нея зависи колко данъци ще плащат, колко високи ще са им сметките за вода, ток и парно, дали за децата им ще има детски градини, какво ще учат след това в училище, какви ще са условията по доживотния им кредит за апартамента, какви са цените в магазините, колко ще плащат при лекаря, какви ще са им пенсиите, когато остареят, и още, и още...

Гласуването е въпрос на личен интерес. И ако вие не отидете днес да гласувате, всички гореизброени неща ще бъдат определени от някой друг. И той най-вероятно няма да помисли за вас. Не е длъжен. Щом вие не си правите труда да се опитате да изберете по-добро бъдеще за себе си, защо той да го прави?

Други не искат да гласуват, защото "всички били еднакви", нямало как да разберат кой е по-добър. Има как. За щастие, не живеем в Северна Корея. Дори с огромните си несъвършенства, България е свободна страна, в която всеки има достъп до информация, стига да положи нужните усилия, за да я намери. Мързелът да бъдеш информиран е обида към самия себе си. Защото човек, който осъзнава ценността на изборите си, не може да си позволи да бъде неинформиран.

Да, основните медии в България имат проблеми. Зависими са, страхливи са. Това обаче не означава, че каналите за информация свършват с тях. В днешно време, когато необятния свят на интернет е на една ръка разстояние, да твърдиш, че няма откъде да се информираш адекватно, е просто несериозно.

Да, изисква се усилие всеки ден да преглеждаш новините. Ако обаче живееш като кон с капаци, ставаш една от овците в стадото. Ако всички живеехме като коне с капаци, днес Пеевски щеше да е шеф на ДАНС, Орешарски още да е на власт, а Добруджа щеше да се дупчи за шистов газ.

Неинформираният човек е безкритичен, безопасен, манипулируем. Той няма право на претенции, защото позволява доброволно животът да го подминава и избира да не прави нищо по въпроса.

Има такива, които не гласуват, и защото са отвратени. Защото просто не виждат за кого. Всъщност, към момента вероятно така се чувстват и тези, които гласуват. Разликата е, че вторите имат усещането, че е въпрос на самоуважение изборът да е твой. А и защото, противно на нихилистичните констатации, не всички са едни и същи.

Дори при злото има градация. Има лоши, но има и по-лоши. Кои кои са е въпрос на лична преценка. Въпросът е да направим тази преценка и да не позволим по-голямото зло да победи.

На всички ни е писнало да гласуваме за по-малкото зло. Всички бихме искали да живеем в Швейцария, където изборът е само между добри, честни и отговорни кандидати. Но ние не живеем в Швейцария. Дори тя невинаги е живяла така. Извървяла е дълъг път и е правила правилните избори, за да стигне до това, което е днес.

Не особено успокояващата истина е, че по-малкото зло е по-правилният избор. Само при поредица от правилни избори на по-малки злини можем един ден да се надяваме, че ще излезем на пътя, водещ до избори на добро. Това е простата логика.

Така че гласувайте.

Не заради тях. Заради себе си. Гласувайки не им влизате в играта, напротив - рушите я. Българският уродлив политически модел се гради на вас, негласуващи. На вас и на купените гласове. И само от вас зависи да го срутите. Ние, гласуващите, днес ще направим каквото можем, за да бъде България по-добре. Трябва ни обаче едно рамо и от вас.

 

  Редактор: Десислава Любомирова
http://viewpoint.actualno.com/Molba-kym-neglasuvashtite-news_52981.html

УФЦИТЕ не гласуваха.... дано им  е леко!!!!


Тагове:   избори,   гласували,


Гласувай:
2



1. rumyn - ох, Влади, кога народа ни ще осъзнае това?
06.10.2014 11:40
Единица, която ако позволи, може да бъде стригана, доена и в удобно време, подкарвана към кошарата.
цитирай
2. rumyn - Зависими са. бих добавила - няма свобода на словото в официалните бг. медии
06.10.2014 11:43
Да, основните медии в България имат проблеми. Зависими са, страхливи са
цитирай
3. rumyn - Ако обаче живееш като кон с капаци, ставаш една от овците в стадото
06.10.2014 11:48
ако дедите ни бяха безразлични към случващото се в българия ....
сега щеше ли да я има? а съединението? а .....?
/ много факти в историята ни нямаше да се случат , изразявам ги с точките, ако дедите ни бяха незаинтересовани кой и как ги управлява. кой щяхме да сме сега ?/
цитирай
4. rumyn - Всъщност, към момента вероятно така се чувстват и тези, които гласуват
06.10.2014 11:52
не вероятно , а точно тъка се чувствам:( отвратена!
но не мога да позволя друг да решава вместо мен. аз отдавна навърших 18 и мога да решавам кое магаре да ме управлява. поради липса на политик :)
цитирай
5. rumyn - Въпросът е да направим тази преценка и да не позволим по-голямото зло да победи
06.10.2014 11:54
от години в моя град се гласува за по малкото зло, за съжаление :(
но изборът е такъв - или за злото или за по малкото зло
цитирай
6. rumyn - Гласувайки не им влизате в играта, напротив - рушите я.
06.10.2014 12:11
не ми се ще да се правя на пророк, но...
този пърламент е политическо самооубиство за който го углави.
вече бат ни бойко някъде каза че "Проблемът на България е лявото. Левицата в България беше изместена от крайно популистки партии, които намалиха тежестта й. Видно е, че Станишев не е бил проблемът на БСП - резултатите им не се повишават, а се понижават. Проблемът е в слабото ляво - ДПС почти се изравни с БСП, това е проблем за България"
http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8_18760/%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%9F%D1%80%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BC-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_398891.html
а аз казвам , че на следващите предсрочни избори ще спечели точно лявото и ще има малко по вече от малките партии. дори и гадния волен ще оживее на следващите избори. а те ще са по скоро отколкото може да се предвиди( народа е беден и гладен, а зимата дълга и тежка)
цитирай
7. minevv - rumiii
06.10.2014 12:11
ми политиката е - за по-малкото зло... уви
винаги и за винаги ще е така....
Иначе страдаме от комплекса на пепеляшка- да дойде принца да ни оправи
А негласувалите- сега пак ще почнат да се оплакват и да плюват...
а народа / колкото толкова/ реши!!!!!!!
цитирай
8. rumyn - Влади, и отново не гласувалите ще си ...
06.10.2014 12:24
Влади, и отново не гласувалите ще си останат по домовете когато ножа( глада) зимата опре до кокал. те негласувалите са рая покорна. за тях колото - толкова.
сещам се за една приказка , в следващия коментар :) ще я разкажа...
цитирай
9. rumyn - още не сме стигнали до края на приказката май? не сме огладняли достатъчно за да се обедини народа.....
06.10.2014 12:35
един цар ( президент) попитъл съветниците си ( премиерския кабинет) :
- как е народа?
- ами гладен е!
- да се вдигнат данъците и цените!
минало време и пак същия въпрос:
- как е народа?
-ами нямат работа, гладни са!
- вдигаш цените и измисляш нов данък!
сценария се повтаря неколкократно, докато...
- как е народа?
- ами, как да ти кажа царю? гладен е но не му пука- весели се като за последно! болен е но не му пука! не се лекува и за наша сметка ги погребваме! няма дом , но и това като че не го притеснява - ударил го е на живот!
- аааааааа -казал царя - трябва да се направи нещо за този народ!
и въпроса ми е :
- кога нашите управляващи ще видят че народа има нужда от много дребни на глед неща? като - работа, сигурност че ще има с какво да посрещне разходите си( хляб на масата и топлина във камината, дреха на гърба си.....)
право на достоен живот!
цитирай
10. rumyn - ех! хубавите неща стават бавно и с ...
06.10.2014 13:05
ех!
хубавите неща стават бавно и с огромна доза упорство!
все още народа ни е подкупен, за съжеление. все още не осъзнава че да получи някаква сума преди избори не му решава проблемите за четири години напред.
например мен ако някой се опита да ме купи сигурно ще позволя , но подкупа му трябва да ми усигори 4 години спокоен и сигурен живот. а , май няма кой да ми извади, колко беше минимума за оцеляване? 500 лева на месец или нещо такова?
значи 500 * 12 = 6000 за една година. 6 000* 4 = 24 000 лева минимум е цената на моя вод ,който иска нека да ми купи гласа :) и пак не съм сигурна че ще го продам :)
тогава ще се замисля :- тоя откъде взе толкова пари за да си купува гласове? значи много е крал докато е бил на власт през предния мандат. хъ. стига е крал! няма да му позволя чрез мен да продължи да си разиграва коня.
ух ! оказа се че не могат да ме купят :) а вас?
цитирай
11. rumyn - Колко от кредитните милионери са в затвора ??? Колко от това което са обещали политиканите е направено???
06.10.2014 13:15
това ни е наследство от соца, за съжаление:(
все чакаме някой "тато" да се появи от нищото и да ни реши проблемите. да накаже лошите, да вземе от колаците и да нахрани бедните . да осигури работа и жилища. въобще да се грижи за благоденствието ни вместо нас а ние само да си съществуваме без да ни се налага да полагаме усилия да мислим с главите си.
и гарван, гарвану око не вади!
вместо да се тюхкаме кои некадърник е на власт по скоро народа ни трябва да постави изисквания пред този некадърник. не да си чакаме, да не изпълни обещанията си, а да се изисква дори и не обещани неща да свърши. народа най после трябва да осъзнае е че е прекия работодател на парламент, правителство и президент. и като всеки работодател трябва да изисква!
цитирай
12. minevv - da
06.10.2014 13:58
права си
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minevv
Категория: Политика
Прочетен: 862655
Постинги: 437
Коментари: 1432
Гласове: 2418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол