Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2016 11:37 - Заводът на "Мерцедес" заменя роботи с хора, роботите не смогват на производството
Автор: minevv Категория: Политика   
Прочетен: 726 Коментари: 0 Гласове:
-3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Машините никога няма да могат да изместят хората, само променят професиите.
Имаше постове / хокинг/ .. но такава опасност.. е малка!!!

Факсимиле от The Guardian - http://www.bgdnes.bg/Article/5335457

Противно на съвременните производствени тенденции Mercedes-Benz е принуден да смени част от роботите, обслужващи производствените му линии, с хора, пише The Guardian, цитиран от "Фокус". Роботите не могат да се справят с темпото на промени и с нивото на сложност на предлаганите за автомобилите от S-клас екстри в 101-годишния завод в Зинделфинген, който произвежда 400 хиляди коли годишно от 1500 тона стомана на ден.

Екстрите – от нагряващи се или охлаждащи се подставки за чаши и различни волани до рамки от въглеродни фибри и дори четири вида капачки за винтилите на гумите, изискват адаптивност и гъвкавост, два показателя, по които в момента хората са по-добри от роботите. Маркус Шефлер, директор на производството на Mercedes-Benz, казва за Bloomberg: „Роботите не могат да се справят със степента на персонализация и с многото вариации, които имаме днес. Спестяваме пари и гарантираме бъдещето си, като наемаме повече хора.“

Автомобилната индустрия е най-големият потребител на производствени роботи, според данни на Международната федерация по роботика. За автопроизводителите през 2014 година са доставени почти 100 хиляди единици. Общият брой на индустриалните роботи, които функционират по целия свят е бил 1.5 милиона през 2014 година, а се очаква още 1.3 милиона да бъдат внедрени в производството през следващите две години.
С увеличаващата се конкуренция за парите на клиентите на луксозния пазар обаче индивидуалният подход придобива ключово значение. Квалифицирани хора биха могли да променят производствената линия за няколко дни, докато препрограмирането и преподреждането на роботите отнема седмици.
Шефер обяснява: “Изоставяме опитите да максимализираме автоматизацията, за да дадем отново по-голяма роля на хората в индустриалния процес. Трябва да бъдем гъвкави. Разнообразието е твърде голямо за машините. Те не могат да работят с всички възможности и да са следват темпото на промените.”
Mercedes се опитва да намали времето за производството на един автомобил от стандартните 61 часа през 2005 година до само 30. За да постигне това, компанията преминава към нова схема. При нея работниците оперират с различни по-малки и по-леки машини. Традиционни роботите биха функционирали зад защитни прегради, изолирани от хората. Промяната означава, че по-малки и по-гъвкави системи, които работят заедно с хората ще заместят някои от големите роботизирани машини.
Mercedes - вторият най-голям производител на луксозни коли в света, не е сам в прехода към по-гъвкави системи. Германските му конкуренти BMW и Audi също тестват роботи, оборудвани със сензори и интелигентен софтуер, които са достатъчно безопасни, за да работят заедно с хора. Дори в Япония, която е световният лидер в областта на индустриалните роботи, Toyota започва процеси на заместване на роботи с хора.



Тагове:   хора,   роботи,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minevv
Категория: Политика
Прочетен: 863361
Постинги: 437
Коментари: 1432
Гласове: 2418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол