Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2016 10:46 - Петър Низамов почти сигурно ще бъде оправдан
Автор: minevv Категория: Политика   
Прочетен: 622 Коментари: 1 Гласове:
-4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Разследването срещу ловеца на емигранти Петър Низамов-Перата и последвалото им завързване със свински опашки е на път да приключи с оправдателна присъда. Това прогнозираха пред "България Днес" юристи, запознати със случая от 10 април.
Тогава след патрул по границата Низамов и негови приятели залавят група чужденци, минали нелегално от Турция, и ги заснемат с телефоните си. На кадрите се вижда, че ръцете на чужденците са завързани със свински опашки, а Перата им крещи да се връщат обратно в Турция. След разразилия се скандал на Низамов е повдигнато обвинение за незаконно задържане и грабеж, придружен с насилие. Четири месеца по-късно от прокуратурата обявиха, че разследването е приключило и предстои изготвяне на обвинителния акт. По закон срокът е един месец. Така делото в Районния съд в Малко Търново трябва да започне до средата на октомври.
Далеч преди процесът да стартира, доказателствата подсказват, че по-скоро Низамов ще излезе невинен. Обвинението за грабеж срещу Перата вече не се споменава от прокуратурата. До отпадането се стига след разпитите на тримата задържани афганистанци. На тях чужденците директно заявяват, че върху тях няма упражнено насилие - не са били обирани или заплашвани. Признанието им на практика обезсмисля работата на обвинителите. За това прокуратурата ще търси отговорност от Перата само за незаконния арест на емигранти. Самите те вече са осъдени за нелегалното преминаване на границата.
Юристи прогнозират, че и второто обвинение срещу Перата няма особено голям шанс в съда. Един от мотивите им е и самото видео, което според прокуратурата уличава Низамов в незаконния арест.
"На клипа ясно се вижда, че Перата само снима, а евентуалното връзване със свински опашки е направено от други хора. Те все още не са открити от прокуратурата. За това не виждам как може да им се препише вината на Петър Низамов", обясни пред "България Днес" адвокатът на Перата.
Негов колега юрист допълва, че самото връзване също е трудно доказуемо. Освен тримата чужденци, който не са се оплакали от насилие върху тях, никой друг не ги е виждал вързани. Самите афганистанци не е ясно дали все още са у нас, за да свидетелстват в полза на обвинението. Самите те нямат документи за самоличност и не е ясно под какви имена въобще могат да се явят пред съда.
Дори и да го направят, обвинението за незаконно задържане трудно ще издържи в съда, обясняват юристи. По думите им гражданският арест, който е извършил отрядът на Перата, не е наказуем. Нещо повече, той дори е изрично разрешен и регламентиран в Наказателния кодекс. Специален член дава право на всеки човек да използва дори и сила над лице, извършило престъпление, ако няма друг начин за това. Нелегалното пресичане на границата е престъпление и се наказва със затвор от една до пет години. Това значи, че Петър Низамов е имал пълното право да залови чужденците и да ги държи, докато пристигне полицията, на която е позвънил.
http://www.bgdnes.bg/Article/5724833




Гласувай:
3



1. raders - Това, че бягат хората да търсят с...
24.08.2016 11:08
Това, че бягат хората да търсят спасение - не е лошо. Лошото е, че си носят задниците със себе си. И се наакват...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minevv
Категория: Политика
Прочетен: 866759
Постинги: 437
Коментари: 1432
Гласове: 2418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол