Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2015 15:05 - демокрация- най-слабия строй
Автор: minevv Категория: Политика   
Прочетен: 3403 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 06.03.2015 15:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Поздрав, за тези, които искат да унищожат образованнието, защото само образования е силен и свободен!
_________________________
Платонови форми на управление
от Уикипедия, свободната енциклопедия

В Древна Гърция са създадени първите систематични политически теории за държавата и видовете форми на управление. Видоветете форми на управление според Платон са:

    Идеалната държава
    Тимокрация
    Олигархия
    Демокрация
    Тирания

Платон разглежда промяната и смяната на държавните управления като кръговрат. Всяка държавна уредба загива от вътрешни противоречия, присъщи на собствения ѝ принцип и от злоупотребата с него. Това, което се осъществява в неограничени размери води до своята противоположност.

Съдържание

    1 Идеалната държава
    2 Тимокрация
    3 Олигархия
    4 Демокрация
    5 Тирания

Идеалната държава

Идеалната държава е точно копие на божествената идея за държавата. Това е въплъщение на най-висшата идея. Двете основни взаимносвързващи се начала,на които се уповава идеалната държава са:

    Управление на мъдрите(СОФОКРАЦИЯ)
    Действие на справедливи закони

Основното е стремежа към "евмония", т.е. хармония в законите. Според Платон „Философите трябва да бъдат царе,или царете философи“.
Тимокрация

Тимокрацията е държавната уредба,която най-много се доближава до "идеалната държава". Честолюбиво и славно управление, на което основната ценност е войната. С такова управление са древногръцките градове Спарта и Крит. Но прекаленото водене на войни води до дисбаланс и съответно на преминаването на тимокрацията в олигархия.
Олигархия

Олигархията се изгражда на основата на имуществения ценз. Основното благо е богатството и поради тази причина олигарсите (богатите) имат достъп до институциите на властта. Злоупотребата на основното благо и игнорирането на всякакви други ценности води до гибелта на олигархията и смяната ѝ с демокрацията.
Демокрация

Демокрацията е определяна от Платон като управлението на бедните, власт на мнозинството. Висшите държавни длъжности се разпределят чрез жребий. Държавната уредба е благоприятна и разнообразна, но е без нужното компетентно управление. Основаната ценност е свободата, но това може да има и лоши последъци, т.е. да доведе до анархия и по този начин се стига до тирания.

Тирания

Тиранията се характеризира с това, че нейната основна ценност е властта. Това е управление извън законите. Типично за тази държавна уредба е липсата на всякаква свобода. Именно неспазването на законите характеризира тиранията много повече, отколкото жестокостта на тази власт. Управлява се само от един държавен глава – тиран.




Тагове:   демокрация,


Гласувай:
12



1. rumyn - А в нашата държава какво е управл...
06.03.2015 15:31
А в нашата държава какво е управлението?
Смесица от олигархия, демокрация и тирания?
цитирай
2. dartanjan - Демокрацията не е строй а ценностна ...
06.03.2015 20:21
Демокрацията не е строй а ценностна система изповядвана от обществото. За съжаление истинска демокрация никога не е имало, защото тя е възможна само в християнско обществото със висок морален стандарт и живеещо според божиит епринципи и закони. В деиствителност имаме дикататуира на големият капитал който разчита на беззаконие за да се мултиплицира и да налага контрол. И тази система е изкривена до крайност за да предизивка недоволството на хората и да ги тласне в друфгат акрайност - комунизма, но никога в едно балансирано и проспериращо общество.
цитирай
3. minevv - уви
09.03.2015 08:54
Както се казва - простотата е капак за учите!!
Когато не се чете и не се мисли - остават заблудите и ... болката
ЧЕТЕТЕ!!
цитирай
4. 1997 - Аз се съмнявам в демократичността на християнските ценности
10.03.2015 09:53
dartanjan написа:
тя е възможна само в християнско обществото със висок морален стандарт и живеещо според божиит епринципи и закони.

Освен практиката- централизация и подчинение на папата, самите Христови метафори за "лов на души", "стадо и пастири" ме карат да мисля, че тези хитреци искат да ни доят, стрижат и папкат, под предлог, че ни пазят от вълци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minevv
Категория: Политика
Прочетен: 862739
Постинги: 437
Коментари: 1432
Гласове: 2418
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол